Filozófiai kávéház 2. Ember és kutyája – Szőrmébe bújtatott fogalmak

admin : 2021. 11. 09. - 14:11

„A filozófiai kávéház nem egy sajátos hely elnevezése, hanem olyan (többnyire) nyilvános, bárki által szabadon és ingyen látogatható összejövetel, ahol a résztvevők közös filozófiai beszélgetéseken vesznek részt. A résztvevők mintegy maguk válnak filozófusokká. A szokásos módszer szerint egy filozófiailag képzett facilitátor vagy moderátor irányítja a szisztematikus beszélgetéseket.

Filozófiai kávéházba nem azért megyünk, hogy a ma szokásos értelemben tanuljunk valamit a nálunk tájékozottabbaktól vagy okosabbaktól, hanem hogy vitára bocsássuk, ezáltal pedig új perspektívából vizsgáljuk át saját nézeteinket.”

A rendszeresre tervezett programunkat másod ízben a kutyáknak szenteljük. A beszélgetést Nemes László (PhD) filozófus (akitől a fenti sorokat is idéztük) vezeti Csonka Bertával, aki doktori kutatása témájául a kutyák kulturális reprezentációját és filozófiáját választotta.

Pár előzetes gondolatébresztő:

- a kutya a filozófiában

- miért épp kutya?

- mi a szerepe a kutyának az emberi életben?

- fogalmi fejlődés a kutyatartás tükrében: legjobb baráttól a családtagig

- kutyás etika: környezetvédelem, veganizmus, mizantrópia

…és egy vérbeli Mikszáth-bölcsesség:

„…mert olyan emberre, aki ott kinn van és nem szándékozik bejönni, ugatni kényelmes és mulatságos, de az olyan emberre, aki ott kinn van, de be akar jönni, ugatni veszedelmes és meggondolandó dolog. Ezt tanítja a kutyafilozófia, amely egészen olyan, mint az emberé. Nem tudom, melyik tanulta a másiktól?”

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk 2021. november 16-án du. 6 órakor a könyvtárban.

Cím: 2131 Göd, Pesti út 72.

         Tel.: 27 532 155